Искат по-добри условия на труд и по-високо заплащане

Надзирателите от затворите в цялата страна излизат на национален протест на 9 ноември. Те ще се съберат пред Министерството на правосъдието. Искането им е заплатите и социалните им придобивки да се изравнят с тези на полицаите, пожарникарите и военните.

 

Унизителни условия на труд, ниско заплащане и мизерни социални придобивки - така разбунтувалите се надзиратели описват ситуацията в затворите у нас. В системата работят над 2 000 служители.

 

Надзирателите настояват сумата, която получават за специфични условия на труд да стане 50 лева, а парите за храна от 60 на 120 лева. Освен това искат промяна в отчитането на работното им време и плащането на извънредния труд. Над 500 надзиратели в момента съдят Правосъдното министерство за некоректно отчитане на работно време, което полагат. Служителите в затворите поставят проблема и с работното им облекло.

 

Синдикатът на служителите в затворите твърди, че диалогът с Правосъдното министерство е изчерпан и че единственият начин да бъдат чути е националният протест.

 

Повече за недоволството на надзирателите ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев