Борис Георгиев учи в Дания и се класира пред конкурентите от Станфорд в престижен конкурс за икономисти

Студентът Борис Георгиев спечели наградата "Най-добра дипломна работа за 2012 година". Борис е магистър от Университета в Орхус, Дания и миналата година беше втори в класирането за престижния международен студентски приз.

 

Наградата се присъжда от Международната атлантическа икономическа асоциация, а конкурсът се провежда ежегодно под патронажа на влиятелни икономисти, предаде БГНЕС. Георгиев е стигнал до финала във Филаделфия на 12 октомври и неговият труд е попаднал сред четирите най-добри научни разработки в конкуренция с много кандидати от университети от цял свят. Конкурсът се провежда ежегодно под патронажа на влиятелни икономисти.

 

Българинът успя да спечели отличието за първи път в историята на своя университет, като се класира пред конкурентите от Станфорд, Калифорнийския университет „Бъркли” и Университета на Сан Диего.

 

Останалите финалисти бяха от САЩ и Китай. Темата на дипломната работа е в сферата на финансовата икономика и оптимизирането на финансови портфолиа. В статията е разработен нов оптимизационен модел, който впоследствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност.

 

Иновативната академична работа ще бъде публикувана в престижния "Атлантически икономически журнал", където публикации имат ред световно известни икономисти.