Той ще бъде погребан с пълни държавни почести

Нелсън Мандела ще бъде погребан с пълни държавни почести, а всички знамена в страната вече са свалени наполовина. 

 

Стотици хора се стекоха пред дома на покойния южноафрикански лидер, за да отдадат почитта си към личността на Мандела с песни и танци, посветени на един от най-видните правозащитници на 20-и век. 

 

Американският президент Барак Обама беше първият световен лидер, който отдаде почит към починалия на 95 години борец срещу апартейда.

 

Той си отиде и ние загубихме един от най-влиятелните, смелите и изключително добронамерени хора, които са живели някога на Земята. Той вече не ни принадлежи, принадлежи на историята. Аз съм един от милионите, които се черпили вдъхновение от живота на Нелсън Мандела – първата ми политическа проява като младеж беше на протест срещу апартейда”, каза Обама.

 

Барак Обама разпореди знамената на официалните правителствени сгради да бъдат свалени наполовина до понеделник в памет на Нелсън Мандела. Очаква се първият афроамериканец, избран за държавен глава на Съединените щати, да отпътува в най-скоро време за Южна Африка, където да се срещне със семейството на Мандела и да присъства на погребението му.

 

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън и престолонаследникът принц Уилям също отдадоха почит на защитника на човешките права.

 

Част от реакцията на Европейския съюз в лицето на президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу гласи:" Нелсън Мандела даде на всички нас важен урок за помирение, политически преход и социално преобразяване”. 

 

Бразилският президент Дилма Русеф също отдаде почит на "най-голямата личност на 20-и век, постигнала един от най-значителните процеси на освобождаване на човека в съвременната история – края на апартейда в Южна Африка". 

 

Възхищението си от Мандела изрази и звездата на световния голф – Тайгър Уудс.