Той е икона и пример за подражание не само за южноафриканците, но за всички хора по света

Нелсън Мандела е сочен за една от най-значимите личности на 20-и век, а и в историята въобще. Защо този човек е толкова обичан, защо влиянието му е толкова голямо, с какво заслужи Нобелова награда за мир и признание от целия свят? 

 

Обективно погледнато, Нелсън Мандела не е нито първият, нито последният борец срещу расизма и в защита на равноправието и човешките права. Не e нито първият, нито последният лидер на онеправданите от репресивен режим, който попада в затвора и прекарва там дълги години. Той дори не е и безпрекословен защитник на мирния подход за постигане на политически цели – през 60-те е водач на въоръжена съпротива срещу апартейда и едва през 2008-ма година е изваден от списъка с терористи на Съединените щати.

 

Това, което прави Нелсън Мандела наистина специален, е поведението му след излизането от затвора и падането на расисткия режим на бялото малцинство в Южна Африка. Мандела поема властта безкористно и показва на света какво значи смирение и устояване на убежденията за равноправие и гарантиране на основополагащи човешки права.

 

Той прекарва в затвора близо 3 десетилетия. И след пускането му на свобода не просто не търси отмъщение срещу хората, наложили узаконена расова сегрегация в родината му. Мандела прави свой приоритет номер едно защитата на бялото малцинство от гнева на гнетеното с десетилетия коренно население. Обединение чрез опрощение и толерантност. 

 

Подход, който дори в наши дни изглежда утопичен за много народи. Ето това постига Нелсън Мандела или поне дава всичко от себе си, за да го постигне. Затова е икона и пример за подражание не само за южноафриканците, но за всички хора по света. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.