Ако има облекло, което символизира Мандела, то това е ризата „Мадиба”

Светът гледа днес към Южна Африка, там където на 95 години почина един от най-емблематичните политически лидери Нелсън Мандела. Първият чернокож президент на Република Южна Африка и носител на Нобеловата награда за мир приживе се превърна в легенда и символ на мирната съпротива по цял свят. Такъв беше и стилът на Мандела – силен, сложен и свободолюбив.

 

Нелсън Мандела дава първото си телевизионно интервю на 21 май 1961 година. Къса брада покрива долната част на лицето му, което в този период е леко закръглено. Облечен е в обикновена риза, закопчана до якичката и бели панталони. Мандела е различен и вдъхва увереност. 29 години преди да сложи емблематичната си батик риза, той вече беше  икона на стила. 

 

Ако има облекло, което символизира Мандела и ще остане емблема на неговия стил, това най-вероятно би било ризата „Мадиба”, направена от японска батик коприна или Африканските платове и разцветки. „Мадиба” е направена през 1990 г. от модния дизайнер и приятел на Мандела, Сонуабиле Ндмасе, чиито дрехи бяха и все още са символ на свободата на Нелсън Мандела. След като прекара 27 години в затвора Мандела иска дрехите и стилът му да носят духа и посланието на свободата.

 

Решението да направи изявление със стила си беше лично негово. Той искаше да се идентифицира с хората. По-голяма част от хората никога не носеха костюми, затова той искаше специален вид риза – по-дълга, за да покрива част от панталона, цветни, но в същото време обикновени, с конвенционалната строга яка. Искаше собствен уникален стил. Резултатът е една риза, която остави своя отпечатък върху света: никога небрежно носена, винаги закопчана до яката, перфектно изгладена и обикновено в смели разцветки като западно-африканска дамаска, восъчни разпечатки и традиционния плат Кхоса. С тази риза Мандела даде на света образа на смирен човек, готов да поема отговорности. 

 

Стилът му отговаряше на работата – президент на народа на Южна Африка. Много преди Барак Обама да започне да носи ръкавите си навити и костюмите без вратовръзка, Нелсън Мандела разбираше значението и важността на външния вид. 

 

Още от ранна възраст той е изключително внимателен към дрехите си и цени елегантността.