Жертвите на стихията във Великобритания вече са пет

Лошото време развали коледното настроение на стотици хиляди във Великобритания и Франция. Жертвите на бурята в Обединеното кралство са вече пет. Италия също очаква стихия, а в Русия се радват на необичайно мек декември.

 

Метеорологичните условия предизвикаха истински хаос във Великобритания в най-натоварения ваканционен период. Над 50 000 домакинства продължават да са без електричество в източната и югоизточната част на Англия. Проблемите обаче се очаква да продължат и през утрешния ден. Проливните дъждове предизвикаха тежки наводнения в Англия и Уелс. Ситуацията се усложнява от бурния вятър, чиито пориви са със скорост от 130 километра в час. Страната е в плен на урагана вече трети ден. Сериозно нарушени са въздушният и железопътният трафик.

 

Стихията бушува и във Франция, където 80 000 домакинства са все още без ток. Най-тежко засегнат е северозападният район Бретан, където бурята предизвика и наводнения. Бурни ветрове връхлетяха и южните части на Франция и Швейцария, като през целия днешен ден летището в Ница остана затворено. Заради обилните снеговалежи метеоролозите предупреждават за висока степен на лавинна опасност в планините на Южна Европа.

 

Ураганни ветрове вилнеят също в Испания и Португалия. Италия се готви за приближаващия атлантически фронт. Тревога е издадена за централната и северната част на страната, където се очаква бурята да връхлети още тази, а утре се очаква тя да засегне и южните части. На този фон Русия преживява необичайно мека зима. В Москва днес бе отчетен най-топлият 25 декември за последните 100 години. Температурата в руската столица достигна 4 градуса по Целзий. Предишният рекорд беше е бил регистриран на 25 декември 1910 г. - 3,1 градуса.