Премиерът смени 10 министри от кабинета си заради корупционен скандал

Протестите в Турция набират скорост. Няколко хиляди демонстранти поискаха оставката на премиера Реджеп Ердоган  на митинг в Истанбул.

 

Междувременно той е сменил десет от министрите си. До радикалната промяна се стигна, след като трима членове на кабинета подадоха оставка, заради корупционен скандал.

 

Сред сменените е министърът за Европейския съюз Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка.

 

Другите сменени министри са тези на вътрешните работи Муаммер Гюлер, икономиката Мехмет Зафер Чаглаян и околната среда Ердоган Байрактар, които вече подадоха оставка по-рано вчера, а синовете им са задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция.

 

Както бе планирано преди избухването на скандала, сменени са министрите на правосъдието, на семейството и социалната политика и на и транспорта, мореплаването и съобщенията.

 

Междувременно, сблъсъци избухнаха между турската полиция и част от петте хиляди демонстранти, които в Истанбул поискаха оставката на премиера Ердоган. В социалните мрежи се разпространяват призиви за нова демонстрация срещу корупцията и премиера в петък вечер на площад "Таксим", който бе център на юнските протести.