Поискаха оставката на губернатора Иван Великов

Протестиращи нахлуха в сградата на областната администрация във Варна. Стигна се до напрежение между тях и полицията.

 

Хората са недоволни, че губернаторът Иван Великов обжалва решенията на Общинския съвет от последното заседание за 2013 г. Сред върнатите решения е и смяната на имената на местностите във Варна от турски на български.

 

Според областния управител решенията на сесията са върнати, защото не са спазени процедурите за провеждане на заседанието в петък, а не в сряда, както е по правилник. Протестиращите обаче заподозряха друг мотив.

 

„Връща всички решения заради предложението, което беше прието за връщането на българските имена на местностите на територията на Община Варна. Заради това той реши да върне цялата сесия“, обясни независимият общински съветник Костадин Костадинов.

 

Според мен е политически акт. Може би е бил притиснат по някакъв начин от ДПС, добави Виолета Кирчева.

 

Напрежението ескалира, когато губернаторът покани в кабинета си само трима представители на протестиращите. Все пак няколко от тях стигнаха до кабинета, за да му поискат оставката.

 

След като Иван Великов не подписа оставката, протестиращите изсипаха пред кабинета му чувал с хартиени фесове, а той поиска от полицията да се наложат глоби за хулиганство.

 

Повече за напрежението в морската столица ще научите от видеото.

 

Репортер: Нивелина Няголова