Местата в инфекциозното отделение са запълнени, идващите в момента деца се пренасочват

Около 100 деца от различни сливенски села са приети с натрявяне в болницата. Предполага се, че са натровени от пилешка супа, която яли в училище.

 

Местата в инфекциозното отделение в болницата в Сливен вече са пълни. Идващите в момента деца се пренасочват към други отделения и болници.  


Към 20.00 часа вечерта в сливенската болница са настанени около 60 деца с болки в корема и повръщане, а останалите са освободени за домашно лечение. Те са от града и съседни села, на възраст между 5 и 15 години.  Всички са яли супа на обяд в училище. Около час-два след това започнали симптомите.


От спешното отделение на сливенската болница съобщиха, че няма деца с опасност за живота.
„Вероятно става въпрос за хранително отравяне. Но без да имаме резултати от лабораторните изследвания още е рано да кажем какъв е точно причинителя. Най-рано след 48 часа ще имаме резултат”, обясни д-р Тодор Суванков – началник на Спешното отделение.


Училищата, от които са натровените деца се обслужват от една и съща кетъринг фирма. Според директорите досега не са имали подбни проблеми с нея.


„Това не е от условията, категорично заявявам. Това е от храната. Защото храната идва запечатана, в индивидуални кофички за употреба, с индивидуални прибори за всяко дете, които после се изхвърлят”, обясни Мадлена Георгиева – директор на училището в с. Гавраилово.


Фирмата, която доставя храна за повечето училища в района, е затворена от Областната дирекция по безопасност на храните. Взети са проби от храната, персонала и кухнята на фирмата. Резултатите се очакват в понеделник.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Зоран Петров