Пред Нова представители на ГЕРБ, БСП и ДПС коментираха обръщението на президента

„Изборният кодекс трябва да мотивира хората да гласуват”, заяви депутатът от ДПС Янко Янков. 

 

Той, Десислава Атанасова от ГЕРБ и Филип Попов от „Коалиция за България” коментираха в предаването „Здравей, България” снощното обръщение на президента Росен Плевнелиев към нацията. 

 

Плевнелиев поиска да се направи референдум за изборните правила. Според него хората трябва да решат дали гласуването да стане задължително и дали да се позволили електронното гласуване. 

 

Подкрепяме това предложение. Останалите парламентарни групи обаче няма да го подкрепят”, заяви Десислава Атанасова.

 

Филип Попов от „Коалиция за България” обвини Плевнелиев, че се държи не като президент, а като партиен лидер.

 

Този референдум е опит за реабилитация на кодекса "Фидосова”, заяви Попов. „Има решение на Конституционния съд по отношение на електронното гласуване. Според това решение то е противоконституционно, защото не може да се гарантира тайната на вота. По отношение на изборната система бяха направени широки обсъждания. Задължителното гласуване ще ни отдалечи от европейската практика”, смята Попов.

 

Депутатът Янко Янков обясни, че ДПС няма политическо решение по въпроса. 

 

Като лично мнение смятам, че Изборният кодекс трябва да мотивира хората да гласуват. Първо да дава най-лесната възможност за гласуване. Второ, хората да имат основанието да смятат, че гласът им ще бъде зачетен правилно”, заяви Янков. Според него задължителното гласуване няма да увеличи избирателната активност и няма да намали контролирания вот.

 

Янков обясни още, че за да се реализира задължително гласуване, трябва промяна в Конституцията. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!