Победител в конкурса става 20-годишната Люба Йоцова от Враца

Навършват се 85 години от провеждането на първия национален конкурс за най-красива жена - "Мис България". Съревнованието е било организирано от вестник "Зора". 

 

Победител в конкурса става 20-годишната Люба Йоцова от Враца. За първи път телевизионен екип се среща с нейната дъщеря. 

 

Връщаме времето назад. Годината е 1929-та. Мястото е втората по големина бална зала в София след Военния клуб, тази на градското казино. Журито е съставено от интелектуалци, сред които са оперната певица Констанца Кирова, професор Асен Златаров и директорът на вестник "Зора" - Данаил Крапчев.
Бъдещата „Мис България" не подозира, че ще стане най-красивата сред българките.

 

Изискването за участие е кандидатките - да бъдат стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни. Претендентките се явяват в народни носии. Общо 200 момичета изпращат своите снимки, които са окачени на витрината на голям магазин. Журито избира само осем финалистки.

 

Председателят на журито скулпторът Андрей Николов представя първата "Мис България" така: "избирайки от най-красивите оная, която ще представя красотата на българката на международния конкурс в Париж, ние не можехме да изберем една красота открита, очебиюща, която всеки може да види, а трябваше да предпочетем една красота, прикрита, тиха, скромна, изразителна, която най-добре отговаря на нашия национален характер". 

 

На първа страница вестник "зора" пише: „целият ден в четвъртък избраната хубавица привличаше вниманието на публиката и където и да се появеше биваше обсипвана с любезности! Същият ден вечерта ресторант "България" даде банкет в чест на избраницата и нейните подгласнички".

 

Спечелила приза Люба Йоцова заминава за Париж, където десет брюнетки и седем блондинки се борят за "Мис Европа". Люба Йоцова е класирана в първата петица. Нашенката е поканена да участва в световния конкурс "Мис Свят" в Америка.

 

Въпреки омайването на заможните ухажори като гръцки корабостроител и френски артисти, красавицата се омъжва за студент по право. Люба става рекламно лице на апарата за къдрене на коса "Йожен" и на цигарите, произведени от фабриката "Томасян", а парфюмерийната фабрика "Папазов" пуска на пазара парфюм "Люба". И дори лотарийни билети са отпечатани с нейния лик.