Какво представляват спортните шейни, впрегнати с кучета?

Мъшинг е спорт, който се практикува у нас от 6 години и оказва се, все още непознат за повечето хора. 

 

Какво представляват спортните шейни, впрегнати с кучета?

 

Практиката кучета да дърпат шейни датира от поне 2000 години преди Христа. Първоначално са използвани за носенето на товар, а в последствие и за спорт и удоволствие. 

 

Мъшинг спортовете са всички спортове, задвижвани от кучешка тяга, в които взема участие и човек”, обясни Елена Стоилова.

 

Всяко едно куче може да се научи, независимо от възрастта. 

 

Така се е случило и с Беатриче и Данте.

 

Ето тези двама прекрасници са осиновени. Ние дори не знаем на колко години са. За една година те постигнаха това, че могат да обучават кучета, които са начинаещи в тези спортове”, заяви Елена Стоилова.

 

Зорница е втори клас. На шейната се качва за пети път. 

 

Просто ми е готино да карам. Не се притеснявам, че нещо ще се случи, ами се радвам, че ще ме дърпат”, заявява Зорница Иванова.

 

Ето защо всеки може да пробва този спорт.

 

Обикновено се започва с по-малко кучета, на по-равни терени. Привиква се много бързо. Балансът с други спортове много помага, но не е задължителен. Имаме хора, които не карат нито колело, нито ски или сноуборд, но се научават на шейната”, разказа Флавио Байрамовски, организатор на кучешките впрягове. 

 

Първоначалният страх изчезва бързо. В това се увери и екип на Нова телевизия.

 

Когато се включиш в кучешкия впряг, става една симбиоза. Една синергия се получава между отбора на кучето и човека. Страхът много бързо си отива и идва удоволствието от спорта”, разказа Флавио Байрамовски. 

 

В мъшинг удоволствието може да се включи не само породата хъски.

 

Абсолютно всяко куче може да бъде впрегнато в шейна. Голям мит е, че се впрягат само сибирски породи. Единственото условие е хората и кучетата, да се забавляват заедно. Виждала съм момиче с ролери, което го тегли чихуа-хуа”, разказа Елена Стоилова, която управлява впряг. 

 

Идеята на спортния клуб по мъшинг е да отдалечи хората от сивия град и да ги приближи  до природата.

 

Удоволствието да управляваш кучешки впряг, не може да бъде описано с думи, повярвайте, страхотно е!