Хора от цял свят се уговарят в социалните мрежи да участват в състезание по надпиване

Много опасна игра в интернет завладя младежите от цял свят. Хора, които се уговарят в социалните мрежи, участват в състезание по надпиване. Вече има и два смъртни случая.

 

Това не е обикновено надпиване. Това е коварна игра, която вече набира популярност по целия свят. Всичко се случва онлайн. Младежи изпиват огромно количество алкохол, примесен с всевъзможни подправки. Видеоклиповете с подвизите на младежи от всички краища на света попадат в интернет. После героите от видеото номинират свои приятели, които в рамките на 24 часа трябва да направят същото.

 

Колкото по-нестандартно е надпиването, толкова повече почитатели събират участниците. Включват се младежи от цял свят. Сред тях и българи. В Манчестър срещаме Ана, която разказва за правилата на опасната надпревара. „Аз имах вкъщи, водка, лимонада и джин. Просто смесих трите напитки и не беше нищо особено като вкус”, казва тя.

 

Бен, който участвал в номинациите само преди две седмици, ни показва видеото си. В алкохола добавил и яйца. След това същото направили и негови приятели. „Много зависи как го правиш. Чувал съм за случаи как някои хора пресушават три бутилки водка. Трябва да имаш спирачки. Ако изглупяваш и започнеш за пиеш всичко наведнъж, ще стане лошо”, казва младежът. 

 

Наричат ги НекНоминации. Социалните мрежи помагат за това вълната да завладее хиляди младежи. Първоначално всички приемат предизвикателството като забавление.

 

Това, което е в основата, е едно желание да бъдеш харесван и приет и да получиш някакъв статус”, категорична е Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека. „Опасностите тук идват от преминаването на границите между виртуалното и реалното. Не правете това вкъщи. Това е основната опасност – не си даваме сметка за границите”, допълва тя.

 

Преди да отшуми, модата може би ще набере голяма скорост. До момента два смъртни случая се свързват с надпиването. Играта се оказала последна за двама ирландски младежи – на 19 и 22 години, открити мъртви часове след номинациите.