Срокът да бъдат приети е до края на седмицата

Утре депутатите ще заседават извънредно по новия Изборен кодекс. 

 

Той трябва да бъде приет до края на другата седмица. В противен случай е възможно на европейските избори да гласуваме по старите правила. 

 

Депутатите гласуват вече една седмица по новия Изборен кодекс, а приемането му в срок изглежда под все по-голям въпрос. 

 

Причината е в забраната за изборна агитация на чужд език, която скара БСП и ДПС и изби в скандал с етно-религиозни елементи.

 

Но от приетите дотук точки стана ясно, че на тези избори няма да гласуваме задължително. 

 

Занапред се очаква да има още повече желаещи да станат депутати у нас и в Европа, защото новият кодекс насърчава участието. Държавата ще дава по 40 000 лева на партиите без субсидия за телевизионна агитация. Намалява депозитът, който те плащат за участие в избори - от 10000 на 2500 лева. 

 

Кандидатите за депутати все така ще имат имунитет. Новото е, че вече главният прокурор ще може да им го иска от Централната избирателна комисия. 

 

Самата тя вече ще действа с мандат от 5 години, а председателят й ще получава министерска заплата от 2850 лева. 

 

Депутатите разрешиха още осъждани за престъпления лица да стават членове на районните избирателни комисии. 

 

Всички кандидати за депутати на публични длъжности ще са длъжни да излизат в отпуск за предизборната агитация. Освен президентът, премиерът, заместниците му и депутатите. 

 

Остава забраната фирми да правят дарения на партии. 

 

И на тези избори удостоверения за гласуване на друго място няма да се издават. Изборни секции в чужбина ще се разкриват само в дипломатическите мисии. 

 

Предстои да бъде гласуван чувствителният въпрос за уседналостта, който отново ще напрегне отношенията между БСП и ДПС. Депутатите трябва да решат ще пренареждат ли избирателите кандидатите в бюлетината чрез преференциален вот. За самата бюлетина все още се знае само, че ще е голяма. А занапред на нея най-вероятно ще можем да гласуваме освен с хикс и с чавка.