Целта е проверките да са изненадващи и да се избегне предварителното изтичане на информация
Клиенти под прикритие влизат в супермаркетите и ресторантите. Това е новата акция на Агенцията по храните. Какви резултати се очакват зад гръмкото заглавие, разкрива Нели Тодорова.
Дали ще има резултат е рано да се каже. Целта обаче е провекрите, които правят инспекторите, да са наистина изненадващи и да няма изтичане на информация от проверяващия орган към бизнеса.
Според директора на агенцията Пламен Моллов понякога информацията изтича от един към друг град. Той дори даде пример как преди още мобилното звено да е тръгнало на проверки във Велико Търново, там вече са знаели за предстоящата визита.
Според собственицици на ресторанти и управители на магазини обаче, от „скрития инспектор” полза няма да има.
Хранителните инспектори под прикритие ще действат на принципа на данъчните под прикритие. Само че докато данъчните влизат, сядат, хранят се и след това, ако не получат касова бележка, настъпват проблеми, то хранителните инспектори ще следят дали в чинията действително има това, което е обещано в менюто.
Мярката се налага, защото от агенцията са установили, че е имало изтичане на информация. Така проверките станали напълно неефективни. В този респорант обаче приемат идеята са скрития инспектор без притеснение.
„Знам каква е хигиената при нас и качеството на храната. Затова не ме притеснява”, обяснява Цвета Димитрова - собственик на ресторант.
Инспекторът под прикритие ще гледа още дали при предишни проверки собствениците на ресторанти не са минали между капките.
„Една група инспектори така правейки контрол са се залисали, поканили са ги да ги нахранят и те са останали, което е недопустимо. Всеки един инспектор, когато не е на работа може да посети което си иска заведение, но когато е на работа, не би трябвало да пие друго освен вода. Не би трябвало да го черпят”, обяснява шефът на Агенцията по храните Пламен Моллов.
Освен в ресторантите, тайните инспектори ще влизат и в търговските вериги. Целта е да търсят стоки с неясен произход или изтекъл срок на годност.
Засилена проверка ще има и сред предприятията. Целта е да се направи черен и бял списък на фирмите от бранша.