Полицейският обръч около протестиращите се затяга

Армията има позволение да се намеси в украинския конфликт за първи път от началото на кризата преди 3 месеца. Вече има издадено позволение за използване на сила. В цялата страна е обявена антитерористична операция. На фона на тази мобилизация протестиращите отново окупираха министерства и други правителствени сгради в Киев.


Опозиционните демонстранти превзеха министерството на земеделието, централната поща и сградата на държавната телевизионна компания. Полицейският обръч около протестиращите се затяга. Силите на реда все още изчакват с финална офанзива за сваляне на барикадите на централния площад „Независимост”. Кръвопролитията от предната нощ оставиха 26 жертви, 10 от които  милиционери.


„Границата беше прекрачена, когато призоваха хората да вдигнат оръжие. Това е очевидно нарушение на закона”, заяви президентът на Украйна Виктор Янукович.


Вероятността за щурм изглежда все по-голяма. Първо беше дадено началото на операция, която, цитирам, да елиминира екстремистката опасност, надвиснала над Украйна.


Часове по-късно президентът Янукович уволни началник-щаба и главнокомандващ въоръжените сили на украинската армия Володимир Замана. Той беше заменен от досегашния командващ украинските военноморски сили Юрий Илин.


Непосредствено след смяната украинската армия получи разрешение да използва оръжие и да ограничава движението според обявените от властите мерки за борба с тероризма. Военните могат да извършват проверки на самоличност и да арестуват извършителите на „незаконни деяния”.


„Ще има нова партизанска война! В провинцията, във всяко село. Ще рушим и ще палим, докато не получим справедливост. Нямаме какво да губим и нямаме къде да отидем!”, обяви Михайло, жител на Киев.


НАТО и Пентагона реагираха незабавно и предупредиха украинската армия да се въздържа от използването на сила срещу цивилни. В Киев всички станции на метрото остават затворени, а автомобилното движение в центъра на града е ограничено. Пътното движение на влизане в столицата също е ограничено от полунощ снощи. Агенция Франс прес определя тези мерки като „необявено извънредно положение”.


Заради ескалацията на напрежението, българското външно министерство съветва да не пътуваме към Украйна. Ако това все пак се налага - да избягваме центъра на украинската столица Киев, събирания на хора и митинги.


Отзвук от кръвопролитията в Киев и у нас. Близо 100 души се събраха пред посолството на Украйна в София, за да покажат съпричастност към антиправителствените демонстрации там.
Представители на украинската диаспора и българи-приятели на Украйна, подредиха кръст от свещи в памет на загиналите през последните дни по улиците на Киев. Според тях ръцете на президента Янукович са достатъчно изцапани с кръв и той трябва да подаде оставка.


Повече по темата гледайте във видеото.