Конституционната промяна беше подкрепена от 386 депутати

Украинският парламент гласува за връщане на Конституцията от 2004 година, която ограничава правомощията на президента и дава на депутатите право да назначават ключови министри. 

 

Конституционната промяна беше подкрепена от 386 депутати в 450-местната Върховна Рада. 

 

Това стана малко след като президентът Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за прекратяване на тримесечната политическа криза в страната.

 

Освен Янукович, под документа подписите си сложиха лидерът на партия "Баткившина" Арсений Яценюк, на партия "Удар" Виталий Кличко и на "Свобода" Олег Тягнибок, предаде агенция УНИАН. Това стана в присъствието на външните министри на Германия и Полша, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Сикорски, както и на ръководителя на европейския департамент на френското външно министерство Ерик Фурние. На церемонията не присъства пратеникът на Москва, руският омбудсман Владимир Лукин. 

 

В залата обаче бяха председателят на Върховната Рада Владимир Рибак, външният министър на Украйна Леонид Кожара, ръководителят на президентската администрация Андрей Клюев и посланици на страни-членки на ЕС. Преди сключването на споразумението всички почетоха паметта на загиналите при сблъсъците украинци с едноминутно мълчание. 

 

Докато не бъдат изпълнени всички искания, протестиращите няма да се разотидат, заяви след срещата в президентството Арсений Яценюк. По думите му управляващите дълго са настоявали пл. "Независимост" и централните киевски улици да бъдат освободени от демонстрантите, но опозиционните лидери са заявили, че няма да се съгласят, докато не бъдат спазени всички договорености.