Съединените щати и Европейският съюз приветстваха сделката между управляващите и опозицията

Съединените щати и Европейският съюз приветстваха сделката между управляващите и опозицията в Украйна. Външният министър на Евросъюза Катрин Аштън подчерта ролята на своите колеги от Германия, Франция и Полша, които бяха посредници в преговорите. 

 

Вашингтон изрази надежда договореното в споразумението да се осъществи възможно най-бързо. 

 

Вчера президентът Виктор Янукович и тримата водачи на опозицията подписаха споразумение, за което се смята, че ще сложи край на кървавия конфликт в Украйна. То предвижда промяна на Конституцията, формиране на "правителство на националното съгласие" и предсрочни парламентарни избори. 

 

Така, след месеци на протести и десетки жертви, управляващите отстъпиха и се съгласиха с основните искания на опозицията, поставени още през ноември.

 

Ситуацията в Украйна се поуспокояват след кошмара от предишните дни. Няма полиция по улиците на Киев, но огньовете още горят. В Донецк са разрушили статуята на Ленин. В други градове на страната също е имало вълнения. 

 

Държавните служби не могат на 100% да изпълняват функции и да дадат актуална информация за броя на загиналите и ранените. До момента се съобщава за 73-ма загинали.

 

Депутатите са гласували са около 20 много важни точки. Това, което се чу е, че Юлия Тимошенко ще бъде пусната от затвора, като се очаква това да стане в близките дни. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.