Президентът няма да подпише приетите от парламента промени

Президентът Виктор Янукович заяви, че няма намерение да подава оставка. В изявление за телевизия в украинския град Харков, той нарича случващото се в страната вандализъм, бандитизъм и държавен преврат.

 

Държавният глава каза още, че няма намерение да подписва, приетите вчера от Върховната Рада закони, защото са нелегитимни.

 

По-рано днес се появиха слухове, че Янукович ще подаде оставка. Представител на украинската опозиция заяви, че президентът е декларирал намеренията си в телефонен разговор. В тази връзка беше свикано и извънредно заседание на парламента.

 

Имаше и противоречиви съобщения за местонахождението на държавния глава. Появиха се твърдения, че той е напуснал страната, а по-късно се разбра, че е президентският самолет е кацнал в Харков.

 

Нищо няма да подписвам. Ще остана на територията на страната. Ще видя реакциите на международната общност”, категоричен е Виктор Янукович. „Всички решения, които приема в момента Върховната Рада са незаконни, депутатите са малтретирани, на изхода на парламента ги замерят с камъни. Всичко което се случва там е бандитизъм. Няма да подписвам законите, приети във Върховната Рада, няма да подам ставка”, заяви също украинският президент.

 

Междувременно обаче Върховната Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на Янукович. То е било подкрепено президентски избори на 25 май 2014 годиназ от 328 от общо 450 народни представители, информират украински издания. С решението депутатите насрочват и предсрочни президентски избори за 25 май 2014 г.