Янукович отказа да се оттегли, Юлия Тимошенко вече е свободна

Събитията в Украйна се развиват изключително динамично. Парламентът обяви, че президентът Виктор Янукович е неспособен да изпълнява задълженията си и насрочи президентски избори за 25 май. Бившият премиер и опозиционен лидер Юлия Тимошенко вече е на свобода.

 

Самият Янукович заяви, че няма намерение да подава оставка. В изявление за телевизия в украинския град Харков, той нарече случващото се в страната вандализъм, бандитизъм и държавен преврат. Президентът каза още, че няма намерение да подписва, приетите вчера от Върховната Рада закони, защото са нелегитимни.

 

Няма да напускам Украйна. Няма да подавам оставка. Аз съм законно избран президент. Всички международни посредници, с които работих, дадоха гаранции за сигурността ми. Искам да видя как ще изпълнят тази си роля”, заяви Янукович.

 

Днес информацията за падналите преграждения в Киев накара украинците масово да се стекат край парламента. Може би за някои неочаквано, тази сутрин от Майдана завладяха и Радата. Протестиращите заявиха, че охраняват своя парламент. В сградата се взимат съдбоносни за страната решения. Навлизането на недоволните в правителствения квартал на столицата доведе и до овладяване на президентството.

 

След ескалацията на насилието през последните дни, когато загинаха близо 80 души, в съботния ден събитията в Украйна се развиха с главозамайваща скорост. Само ден след постигнатото споразумение между президента Виктор Янукович и лидерите на опозицията, се стигна до най-неочакваната развръзка. Още от сутринта зачестиха знаците за предстоящо падане на властта.

 

Оставка подадоха председателят на парламента и около 40 депутати, близки до Янукович. Начело на украинската Рада бе избран Александър Турчинов, дясната ръка на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която се намираше в болница в Харков. Междувременно, парламентът гласува и резолюция за незабавното й освобождаване.

 

Последва още един символичен жест. Началниците на четири украински подразделения за сигурност, включително на полицейските части за борба с безредиците „Беркут”, обявиха във Върховната Рада, че няма да участват в никакъв конфликт с народа.

 

През целия ден, протестиращите на централния киевски площад коментираха споразумението за прекратяване на насилието, постигнато между опозиционните лидери и президента Виктор Янукович. Много от тях изразиха задоволство, а преобладаващото мнение бе, че президентът трябва незабавно да си подаде оставката. Засега остават много неизвестни и всички очакват крайната развръзка.

 

Подробности за ситуацията в Украйна ще научите от видеото.