Олександър Турчинов даде срок от три дни за съставяне на правителство на народното доверие

Обстановката в Украйна остава крайно напрегната. Въпреки решението на парламента за отстраняване на президента, много от протестиращите остават по барикадите в Киев. 

 

Междувременно, парламентът в Киев продължи с реформите във властта. Новият председател на парламента Олександър Турчинов пое временно пълномощията на президент на Украйна. Той даде срок от три дни за съставяне на правителство на народното доверие.  

 

Ден след като парламентът в Киев отстрани от длъжност президента Виктор Янукович, а съперничката му Юлия Тимошенко беше освободена от затвора, протестиращите украинци приветстват промените, но остават на барикадите, от предпазливост за бъдещето.

 

Все още не е известно къде се намира самият Виктор Янукович. Появиха се информации, че той се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи. Сред най-коментираните теми обаче продължава да е освобождаването от затвора на бившия премиер и опозиционен лидер Юлия Тимошенко.

 

Непосредствено след освобождаването й Тимошенко обяви, че ще се кандидатира за президент на насрочените за 25 май избори. Днес обаче тя помоли нейната кандидатура за премиер изобщо да не бъде разглеждана. 

 

Друг опозиционен лидер, Виталий Кличко, също изрази готовност да участва в изборите, запитан дали се вижда като президент, Кличко отговори: „Ако народът реши, аз ще поема отговорността”. 

 

Върховната Рада свали от постовете им министрите на външните работи, на здравеопазването и на образованието и науката. Генералната прокуратура на Украйна ще обяви за международно издирване длъжностни лица, заподозрени за масово убийство на хора.