Москва ускорява издаването на руски паспорти на украинци с руско самосъзнание

Новите власти в Украйна ще предоставят доказателства за това, че бившият президент Виктор Янукович е нарушил законите, както на страната, така и хуманитарните. Стана ясно също, че за Брюксел ще замине известната украинска певицата Руслана, за да разкаже за случилото се в Украйна.

 

Голямата тревога на украинците е свързано със събитията в Крим, където живее крупно руско малцинство, информира специалният пратеник на Нова ТВ Данаил Глишев. Там се стигна до доста остри разговори между представителите на украинското мнозинство и на рускоезичното население.

 

Всичко това се случва на фона на засилената от Москва риторика по повод развитията в Украйна, които Русия определя като въоръжен преврат и военна промяна на реда. В Кремъл продължават да наричат Янукович президент и обявиха, че ще издават по облекчена процедура руски паспорти на украинци с руско самосъзнание.

 

Съобщения за напрежение пристигнаха и от Харков. Тази нощ в града са избухнали сблъсъци между привърженици на „Майдана” и на Янукович.

 

Изостреното обществено положение обаче не е единственият проблем на Украйна. Вчера новите управляващи обявиха, че държавната хазна е празна. Има опасност за изплащането на заплатите в държавния сектор и пенсиите. Управляващите се надяват да получат международна помощ в размер на 35 млрд. евро. Засега имат обещание за 20 млрд.

 

Повече за ситуацията в Украйна ще научите от видеото.