Може да се стигне до там сградата да бъде поделена между институциите

Държавата и Църквата спорят как трябва да се управлява най-големият православен храм на Балканите „Александър Невски”. Може да се стигне до там сградата да бъде поделена между институциите. Чрез промяна в Закона управляващите искат да сложат край на водената от години битка за това кой да бъде собственик на един от символите на България.

 

През 1912 година строежът на храма „Александър Невски” приключва. Катедралата е построена с дарения от хората и пари на държавата. Година по-късно Министерския съвет дава правото на управление в ръцете на Светия Синод и до ден днешен обаче продължава да липсва документ за собственост. Така той дефакто не е на никого. Затова от няколко години държавата търси вариант да реши проблема. 

 

Идва и новото предложение – храмът в частта си за богослужебна дейност да бъде даден на патриаршията, а криптата под сградата на държавата. Предложението обаче се оказа недопустимо за предстоятеля на храма ”Александър Невски” – епископ Тихон. 

 

И докато се търси решение на казуса кой в крайна сметка трябва да стопанисва „Александър Невски”, той продължава да чака средства, с които да бъде ремонтиран. 

 

Решението според епископ Тихон е църквата да получи пълното право за собственост на катедралата. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.