Журналистът Александър Богоявленски разказа и за други подобни инциденти

Вече четвърти ден продължава издирването на изчезналия малайзийски самолет. От събота досега обаче няма нито следа от него, а теориите за изчезването са многобройни. 

 

Това обаче не е първият подобен инцидент със самолет.

 

Подобни инциденти е имало и преди. Веднага правим паралел с инцидента със самолета на „Еър Франс”, който през 2009 година изчезна над Атлантическия океан. Следи бяха намерени 5-6 дни по-късно, а самият самолет беше намерен почти две години по-късно. Оказа се, че е на 4 километра под морското равнище”, обясни журналистът Александър Богоявленски. 

 

Друг подобен инцидент е от преди 5-6 години, когато "Боинг" пада в блатиста местност.

 

Забива се толкова дълбоко, че също не успяват да го открият повече от месец”, обясни журналистът. По думите му две трети от този тип инциденти се случват след някакво умишлено действие, най-често саботаж.

 

Малко преди Нова година в Мозамбик пилотът, очевидно нестабилен психически, заби самолета, пълен с пътници, директно в земята. И това е версия”, заяви Богоявленски. Той смята обаче, че вероятността изчезването на малайзийския самолет да е резултат от атентат е малко вероятна.

 

Ако са изпаднали в бедствена ситуация, би трябвало да обявят това. Екипажите са тренирани. Ако нещо се е случило, явно е извън нещата, които се тренират”, коментира капитан Владимир Димитров, директор на дирекция „Авиационна безопасност”. „Трябва да се започне с откриването на черната кутия и това е началото на разследването”.

 

Целия разговор гледайте във видеото!