Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрган Абазов

„Идеята ни е да преструктурираме "Напоителни системи" и да го разделим на две, като отделим двете дейности, които са несходни една с друга”. Това заяви в Русе зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов, който бе в града за среща със зърнопроизводители, предаде БГНЕС.

 

"В "Напоителни системи" имаме от една страна чисто търговско дружество, което има цел и задача да доставя и продава поливна вода, а от другата страна има дейност, която е неприсъща - да предпазва от вредното въздействие на водата, да поддържа всички диги и отводнителни съоръжения, които са минус като финансова дейност", каза Абазов.

 

Затова идеята на земеделското министерство е да се обособи едно държавно предприятие, което да предпазва площите на наводняване, и отделно да има едно чисто търговско дружество, което да извършва поливния процес и да осигурява, доставя и продава поливна вода.

 

Обещаните 15 млн. лв. за "Напоителни системи" ще бъдат осигурени до края на месеца, тъй като се изисква технологично време. След промяната на Закона за горите трябва да публикува и да се изготви постановление на Министерския съвет, в резултат на което Министерството на финансите ще осигури ресурса. За това са нужни две седмици срок.