Повечето българи са против въвличането на страната в ескалация на санкциите срещу Русия

Случващото се в Украйна не е повлияло съществено на вътрешнополитическите нагласи в България, установи социологическо проучване на агенция „Медиана”, проведено между 31 март и 5 април. Според авторите българското общество се консолидира около идеята „Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права”.

 

Като цяло обаче предпочитанията на българите са на руска страна. Наред с това преобладаващото мнение е против въвличане на България в ескалация на санкциите и оказване на натиск срещу Руската Федерация.

 

Според резултатите от допитването 6% одобряват действията на ЕС и САЩ по отношение на събитията в Украйна, още 20% „донякъде”, 41% не ги одобряват, а една трета от анкетираните не могат да преценят. Попитани дали одобряват, или не, действията на Русия 17 на сто отговарят утвърдително, 21% - „донякъде”, 33% заявяват, че не ги одобряват, а делът на онези, които не могат да преценят е 29% на сто.

 

В същото време 24% от респондентите смятат за правилно това, че България не признава референдума за независимост на Крим от Киев, 35% са на мнение, че тази позиция не е правилна, а 41 на сто не могат да преценят. За по-твърди икономически и политически санкции срещу Русия се обявяват 13% от участниците в допитването, против са 40%, а близо половината не могат да преценят.