Този път Росен Плевнелиев оспорва промените в закона за собственост върху земеделските земи

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в закона за собственост върху земеделските земи. Като мотив се посочват противоречия с Конституцията и с правото на Европейския съюз. 

 

Законодателните промени предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица. Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да имат физически или юридически лица, които са пребивавали или са се установили в България повече от 5 години.

 

В мотивите си Росен Плевнелиев заявява, че не подкрепя законопроекти да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС.

 

Според Плевнелиев конституционният критерий "гражданство" в закона е заменен с фактическия критерий "пребиваване" в България, респективно с изискването за "установеност" за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя. 

 

„В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната”, се казва в мотивите. „Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост - така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани”, се посочва в още в мотивите на президента.

 

Плевнелиев припомня, че по отношение на чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани от ЕС.


 
Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана, затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи.

 

От президентството определят приетите от парламента решения като популистки и предизборни.