Сергей Лавров обвини Украйна, че нарушава споразумението от Женева

Споразумението от Женева за Украйна е все по-близо до провал. Русия обвини Киев в нарушаване на спогодбата за мир, договорена в Швейцария. 
 
В същото време, в редица размирни градове в Източна Украйна се провеждат народни събори. Сепаратистите настояват за референдум за федерализация на 11-и май.
    
Руският външен министър Сергей Лавров обвини днес Украйна директно, че нарушава споразумението за избягване на по-голям конфликт. Лавров хвърли вината за завършилата с човешки жертви престрелка във великденската нощ близо до украинския град Славянск, изцяло върху новата власт в Киев. 
 
„Престъплението в Славянск е от полза единствено за тези, които желаят провал на договорката от Женева. И всичко сочи към факта, че властите в Киев не са способни, или най-вероятно не искат, да контролират екстремистите, които продължават да властват в размирните градове”, коментира външният министър на Русия. 
 
Лавров увери, че Москва ще пресече всички опити за подклаждане на гражданска война в Украйна, без да уточнява точно как. Външният министър каза още, че опитите да бъде изолирана Русия са безперспективни, тъй като досега изолацията не е донесла нищо добро за никого. От „Ню Йорк Таймс” обаче разкриват, че Съединените щати се готвят за нова Студена война. В статията са цитирани съветници на Белия дом, според които Обама е заключил, че дори да се постигне някакво решение за Крим и Източна Украйна, той никога няма да има конструктивни отношения с президента Владимир Путин. 
 
Затова от „Ню Йорк Таймс” считат, че Обама вече обновява американската стратегия, декларирана през 1947 г. в така наречената дълга телеграма на дипломата Джон Кенан и следвана до разпадането на бившия СССР. Приоритет в нея ще бъде да се поддържа международен консенсус срещу Москва, включващ и Китай - един иначе традиционен поддръжник на руснаците в Съвета за сигурност на ООН. Политическата изолация щяла да доведе до непосилен икономически удар за Русия, считат от Белия дом.