Освен пауни, пенсионер отглежда и над 10 вида декоративни гълъби, златен и сребърен фазан, гъски, мисирки и кокошки

В зоологическа градина от пауни е превърнал двора си пенсионер от пазарджишкото село Братаница. Мъжът внесъл красивите птици от чужбина и ги отглежда вече 40 години. Твърди, че се грижи за тях заради атракцията, независимо от кресливите им звуци и мръсотията.

 

Бай Васил е обиколил Азия, Африка и Европа като международен шофьор, но никога не е срещал по-любими от своите 11 пауна. Любовта към тях наследил от дядо си

 

Първите пауни бай Васил купил от Югославия преди 40 години. Тогава за чифт женски и мъжки платил 1000 марки. Те обаче бързо се размножили в двора му и така ги изучил детайлно що за птици са. Днес ги гледа в клетки, защото се страхува да не му ги откраднат. Така най-облагодетелствани са мъжките.

 

Черна за стопанина се оказала 1986 година заради Чернобилската авария. 

 

"Дадох им маруля, нитрати е имало и радиацията им помогна. Един по един се разболяха и умряха”, разказва бай Васил.

 

Това обаче не го отказва да си купи нови пауни. Най-голямата му гордост е чисто белият, който рядко се среща у нас.

 

Освен пауни, в двора си пенсионерът отглежда над 10 вида декоративни гълъби, златен и сребърен фазан, гъски, мисирки и кокошки. Най-голямата му болка е, че синът му е в чужбина, а двете му внучки далеч от него. Така няма кой да наследи хобито му, което се предава още от дядо му – любител на лебеди и диви патици. На изпроводяк бай Васил подарява паунови пера, защото носят късмет.

 

Репортер: Благой Бекриев