Във вторник там започна кампанията за предсрочните президентски избори на 25-ти май

И в Украйна се готвят за избори. Във вторник там започна кампанията за предсрочните президентски избори на 25-ти май - политическа кампания на фона на ново дипломатическо напрежение около страната.


Ситуацията в Украйна остава напрегната, а постигнатото с Русия споразумение в Женева е пред провал. Киев и Москва взаимно се обвиняват в нарушения на спогодбата. Това става в момент, когато Вашингтон обяви, че до дни може да реши да наложи още санкции на Русия.


От Киев американският вицепрезидент Джо Байдън отново призова Русия да прекрати подкрепата си за хора, криещи се зад маски и в униформи без отличителни знаци.


„Време е Русия да спре да говори и да започне да действа. Да действа по поетите ангажименти - да накара проруските сепаратисти да освободят окупираните от тях сгради и контролни постове”, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.


Украинският премиер използва посещението на Байдън, за да обвини Русия в намеса във вътрешните работи на страната.


„Не искаме нищо от Русия, освен едно - да изпълни международните споразумения и да не се държи като гангстер”, обяви министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк.


Според Яценюк, в сепаратистка Източна Украйна действат руски спецчасти.


„Разбираме, че всичко случващо се в източна Украйна, подкрепяно от Русия, цели да попречи на президентските избори”, добави още Яценюк.


Вашингтон отпуска на Украйна още 50 милиона долара помощ.


В същото време антитерористичната операция на украинската армия в източната част на страната, беше възобновена след великденските празници. Милицията в Донецк обаче е отказала да сътрудничи на военните срещу проруските привърженици.


Повече по темата гледайте във видеото.