очакваше се новият дизайн да намали риска от объркване при попълването

Вече е ясно с каква бюлетина ще гласуваме за евродепутати на 25-и май, след като  Централната избирателна комисия утвърди окончателно официалния образец.
 
Припомняме ви, че бюлетината беше променена в последния момент по настояване на ДПС. Новият дизайн, според тях, намалява риска хората да се объркат при попълването. Новото в бюлетината са цифрите в кръгчета, с които ще решаваме кой от кандидатите в дадена партийна листа предпочитаме. Това е така наречената преференция. 
 
Как ще става гласуването? В квадратчетата в лявата част на бюлетината ще отбелязваме вота си за избраната партия или коалиция. Ако обаче не сме съгласни с тяхната подредба на листата, можем да гласуваме в кръгчетата от дясно за кандидата, който ни харесва повече.  Тази новост беше приета, за да има мажоритарен елемент при гласуването, но може да се превърне в сериозен препъни камък
 
Борис Трифонов е автомобилен механик в София. Категоричен е, че на европейските избори ще гласува. При първата си среща с бюлетината обаче трудно се ориентира как да го направи - изобилието от кръгчета и квадратчета го обърка. След разяснението, че за избраната партия гласува в квадратче, а за предпочитания кандидат в нейната листа - в кръгче, Борис бе категоричен:
 
„На мен ми стана ясно, но ако погледнем реално, няма да бъде толкова лесно за обикновените хора. Ще се объркат.” 
 
На същото мнение са и хората в хасковското село Козлец. Там обаче хората разчитат, че има кой да им обясни бюлетината, колкото и да е сложна. 
 
Преференцията на тези избори няма да е задължителна. Ако не отбележим в кръгчето нищо, значи сме съгласни с партийната подредба на кандидатите. 
 
Припомняме ви, че на тези избори можем да гласуваме и с хикс (Х), и с чавка (√).