Ситуацията в Украйна излиза извън контрол, констатираха от ООН

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за незабавното освобождаване на задържаните в Славянск членове на мисията на ОССЕ в Украйна. Той настоя служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат пуснати без условия и добави пленилите ги ще бъдат подведени под отговорност.

 

Въпреки призивите на международната общност обаче, проруски сепаратисти продължават да държат в плен европейските наблюдатели на ОССЕ, които определят като агенти на НАТО. Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република обмислят възможността да ги разменят за арестувани от киевските власти политически активисти.

 

Решението за изпращане на наблюдатели от ОССЕ в Източна Украйна е „изключително безотговорно”, смятат в Москва. Руската позиция бе оповестена от представителя на Руската Федерация в организацията Андрей Келин.

 

Осем чужденци и четирима украинци бяха задържани в Славянск в петък. Един от чужденците бе освободен по здравословни причини. Келин коментира, че страната му прави стъпки за освобождаването на пратениците на ОССЕ.

 

Междувременно ООН изрази силна загриженост за конфликта в Украйна, където според организацията положението излиза извън контрол.