Учените обясняват със спадането на нивата на тестостерона в организма им

Когато са болни, мъжете намират грозноватите жени за по-атрактивни, отколкото са в действителност, откриха финландски учени.
 
Научният екип от университета в Турку изследвал 1800 мъже от 28 държави. От проучването проличало, че когато представителите на силния пол се разболеят, търсят здрави и не особено привлекателни жени, които да могат добре да се грижат за тях. И пренебрегвали по-крехките и по-красивите в това си състояние, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Дейли мейл". 
 
Участниците в експериментите били с различни заболявания. На тях им показвали снимки на жени, които трябвало да оценят по атрактивност. Фотосите били дигитално ретуширани, така че дамите, изобразени на тях, да изглеждали повече или по-малко женствени. Учените с изненада открили, че мъжете от страни, със слабо развито здравеопазване, масово харесвали жените с по-грозни лица. Такъв бил случаят с непалските представители. И обратното - представителите на страните с качествено здравеопазване, като японците, продължавали да предпочитат по-женствените лица, дори и когато са болни. 
 
Във всички случаи обаче възприятията на болните пациенти спрямо женската красота се променяли. Това учените обясняват със спадането на нивата на тестостерона в организма им, предизвикано от заболяването. 
 
Предишни изследвания установиха, че и предпочитанията на дамите не са строго фиксирани. Когато имат финансови проблеми, представителките на нежния пол се заглеждат в по-изтънчени мъже. В същото време, когато са със здравни проблеми, те предпочитат да попаднат в обятията на грубовати алфа-мачовци, които да компенсират болежките им и да им осигурят по-здраво поколение.