Няма пострадали българи, съобщиха от българското външно министерство

46 жертви, над 200 ранени и повече от 130 арестувани - това е равносметката от кървавата нощ в украинския град Одеса. 3-дневен национален траур беше обявен в памет на загиналите в пламъците на дома на профсъюзите. 

 

Украинското правителство възобнови антитерористичната операция в източната част на страната.

 

Българското външно министерство не излезе с официална позиция за случилото се през нощта на 2-ри срещу 3-ти май в украинския град. От министерството все пак разпространиха информация, че пострадали българи в Одеса няма. Пред държавното радио външният министър Кристиян Вигенин посочи, че ако ситуацията във и около Одеса излезе от контрол, сигурността на газовите доставки през тръбите, които минават близо до града, няма как да бъде гарантирана.

 

Първата реакция на безредиците в Одеса дойде от Русия. В остро изказване, постоянният представител на страната в ООН - Виталий Чуркин, заяви, че убийствата в Одеса напомнят престъпленията на нацистите. Няма и официална реакция от страна на Вашингтон. Единствено американският посланик в Украйна се изказа, но неговото изявление беше по-скоро за ситуацията в източната част на страната.

 

Страховете и обвиненията след кървавата нощ в Одеса

 

С цветя и запалени свещи в памет на жертвите, но и със скандирания "Одеса е руска" - така изглежда градът след кръвопролитната нощ. Улиците вече са спокойни, но хората едва ли скоро ще забравят преживения ужас.

 

„Първият куршум ме уцели в ръката. Помислих си, че ме е ударил камък. Паднах и опитах да изпълзя, за да се прикрия. Тогава някой ме удари в гърба и по крака”, разказва журналистът Олег Константинов.

 

Жестоката битка по улиците на Одеса между проруски сепаритисти и привърженици на новата власт в Киев ескалира до смъртоносен пожар в Дома на профсъюзите. Огнената стихия отне живота на 46 души. Една част от тях са загинали от задушаване, други са скочили от високите етажи в отчаян опит да се спасят. 

 

Украинските власти обвиниха за трагедията Русия и сепаратисти от непризнат сепаратистки молдовски регион, в който Москва има военен гарнизон.

 

Безредиците са финансирани от приближени на сваления президент Янукович. Саботьори от Русия са контролирали събитията с помощта на паравоенни групировки от Приднестровието”, заяви говорител на Службата за сигурност на Украйна - Катерина Косарева.

 

Сред жертвите има поне 15 руски граждани, което доведе до остра реакция от Москва.

 

„Първата кръв е пролята. Ако криминалните действия на киевските радикали не спрат незабавно, то катастрофалните последици не могат да бъдат избегнати, на мнение е постоянният представител на Русия в ООН - Виталий Чуркин.

 

Сред българската общност в Одеса няма паника. Глория Яхнис от 8 години живее в Украйна. Проследява размириците по медиите. За Нова ТВ тя обясни, че футболните фенове не са били въоръжени, както и че искали мирно да изразят позицията си.

 

„Тя искат страната да е единна, а сепаратистите бяха с бронежилетки и започнаха насилие срещу мирните граждани, обясни Глория Яхнис.

 

И докато военната операция срещу сепаратистите в Източна Украйна продължава, проруските бунтовници освободиха военните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които държаха в плен осем дни.

 

Версиите

 

Версиите за случилото се клонят към това, че сблъсъците са предварително подготвени и нарочно провокирани от проруските сепаратисти. Официално потвърждение обаче няма.

 

Повече гледайте във видеото.

 

Репортери: Марина Малашева и Александрина Аврамова