Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, на места в Южна България - до 19-20

Продължителността на деня вече е над 14 часа, а слънцето ще залезе в 20:31 часа. Луната ще изгрее около пладне и е във фаза 2 дни преди първа четвърт.

 

В момента над Западна и Северна България облачността е значителна и на места превалява слаб дъжд. След пладне превалявания ще има и в южните райони. Значителни валежни количества до 20-30 литра на квадратен метър се очакват в Рило-Родопския масив. Повече слънце ще има край морето, а вятърът в страната ще бъде до умерен предимно от север.

 

Температурите сега са от 6-7 градуса във високите западни полета до 12-13 на изток. Дневните показания на термометрите ще са малко по-ниски от вчерашните. Очакват се максимални между 12 и 17 градуса, на места в Южна България - до 19-20.

 

Захлаждане ще има и в планините, където днес отново ще има облаци и валежи. Преди обед ще превалява в Стара планина, а по-късно и в масивите на Южна България. До 1800 метра ще вали дъжд, а над тази граница сняг. По-значителни валежи се очакват в Рила, Пирин и Родопите, като там е възможно и да прегърмява. Максималната температура на 1000 метра ще е 7-8 градуса, а на 2000 - малко над нулата. Вятърът ще бъде до умерен от север.

 

Гергьовден ще започне със значителна облачност, която около и след пладне в много райони ще намалее до слънчево. Повече облаци ще се задържат над югозападните райони, където не са изключени и слаби валежи. В сряда и четвъртък ще бъде предимно слънчево и температурите ще се повишат. Сутрин на места ще има краткотрайни мъгли, а заоблачавания ще има в Източна България. В петък и събота от изток облаците над страната отново ще се увеличат. През първия ден е възможно да вали в източните райони, а през втория на повече места. Температурите слабо ще се понижат.