Други 15 са арестувани при щурм на украинските сили за сигурност в Мариупол

Украйна на прага на гражданска война. Силите за сигурност щурмуват проруските градове на изток. Има убити бунтовници.

 

Петима проруски активисти загинаха при щурма на украинските сили за сигурност срещу барикадите на бунтовниците в източния пристанищен град Мариупол. 

 

На фона на ескалиращото напрежение коренна промяна в позицията на Москва. Президентът Путин поиска сепаратистите да отложат референдума за независимост на Донецк и заяви, че президентските избори в Украйна са единствената стъпка в правилна посока.
  

Под прикритието на нощта украинските сили за сигурност атакуваха позиции на сепаратистите в Мариуопол. Спецполицаите успели да си върнат контрола върху кметството, но малко по-късно получили заповед да се изтеглят. Веднага след това в сградата отново влезли сепаратистите.

 

При спецоперацията са убити петима сепаратисти, а други 15 са арестувани и ще бъдат съдени.

 

И докато напрежението в Източна Украйна ескалира, расте и несигурността за бъдещето. Донецк и Луганск се готвят за референдум за независимост в неделя, но видима подготовка за вота няма. 

 

Днес руският президент Владимир Путин поиска референдума да бъде отложен. Проруските сепаратисти казаха, че ще обсъдят призва, защото имат огромно уважение към държавния глава. Путин обяви още, че е изтеглил воиските си с границата с Украйна и е поискал от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да изготви пътна карта за излизане от кризата