Владимир Путин поиска сепаратистите да отложат референдума за независимост на Донецк

Рязък обрат в позицията на Русия към кризата в Украйна. Президентът Владимир Путин поиска  сепаратистите да отложат референдума за независимост на Донецк. И не само - за първи път Путин заяви, че президентските избори в раздираната от противоречия Украйна са единствената стъпка в правилна посока.

 

Само преди няколко дни, официалната позиция на Кремъл беше коренно противоположна на днешната - Москва определяше провеждането на президентски избори в Украйна като абсурдно

 

Президентските избори в Украйна са ход в правилната посока, но те нищо не решават, ако правата на всички граждани на страната не бъдат гарантирани след провеждането им”, заяви Путин. 

 

Той призова за пряк диалог между Киев и сепаратистите, като единствено решение на кризата. Той поиска референдумът за независимост на Донецк да бъде отложен, за да се създадат условия за диалог.

 

Призовавам представителите на югоизточна Украйна и привържениците на федерализацията на страната, да отложат планирания за 11-ти май референдум”, каза още президентът на Русия.

 

Киев се отнесе скептично - премиерът Яценюк  заяви, че призивът за отлагане на референдума е въздух под налягане. Последва и острата реакция на Белия дом  - необходимо е референдумът да бъде не само отложен, а отменен напълно. В днешното си изявление, руският държавен глава засегна още един наболял проблем - струпването на руски войски по границата с Украйна. 

 

Винаги са ни казвали, че нашите части по границата с Украйна будят безпокойство. Изтеглихме ги. Днес те не са на украинската граница, а на места, където изпълняват редовните си задачи и тренират”, каза той. 

 

НАТО обаче опроверга думите на руския президент. Според Алианса, раздвижване сред 40-тте хиляди военни по украинската граница не е забелязано.