Осъден в Мисури поиска отмяна на екзекуцията му, защото имал проблеми с кръвоносните съдове

Апелативен съд в САЩ спря снощи нова екзекуция със смъртоносна инжекция, която е била предвидена в щата Мисури и това става само три седмици след скандалния случай с продължителна агония на осъден на смърт в щата Оклахома.

 

Ръсел Бъклу, осъден на смърт за убийството на своята бивша приятелка и на нейния любовник, трябваше да бъде умъртвен. Той обаче страдал от сериозни проблеми с кръвоносните съдове и имало опасност смъртоносната инжекция да му причини същите страдания, каквито преживя Клейтън Локет, чиято смърт настъпи цели 43 минути след поставянето на смъртоносната инжекция, пише БГНЕС. 

 

Вчера Бъклу поискал от Апелативния съд и от Върховния съд на САЩ да отложат екзекуцията. Евентуалните му страдания са в разрез с Деветата поправка на Конституцията, която забранява "жестоки и необичайни наказания". 

 

Апелативният съд отменил изпълнението на смъртното наказание с мотива, че то може да е свързано с "обективно недопустим риск от страдания".

 

Подобно на други американски щати, Оклахома се сблъска с изчерпването на запасите от барбитурати и се обърна към производител, който не е одобрен на федерално ниво, след отказа на европейските фармацевтични компании да снабдяват с медикамента властите в САЩ за екзекуции на хора.