2000 нови влака на стойност 15 млрд. евро се оказали твърде широки

Френска жп компания откри, че 2000 нови влака, които поръчала на цена от 15 милиарда евро, са твърде широки за много от регионалните перони. Смущаващият гаф е струвал на компанията над 50 милиона евро, но разходите могат да нараснат още повече. 

 

Вече е започнал строежът за преустройство на пероните на гарите. Това ще даде на новите влакове пространство да преминават. Официални представители твърдят, че все още трябва да бъдат приспособени 1000 перона, пише БГНЕС.

 

Грешката възникнала, защото националният жп оператор дал грешни размери на влаковата компания. Служители на оператора измерили перони, построени преди по-малко от 30 години, като пренебрегнали факта, че много регионални перони са били построени преди повече от 50 години, когато влаковете били с по-малки габарити.

 

Краищата на перона са твърде близо до релсите на някои гари, което означава, че влаковете не могат да влязат. Проблемът бил открит с малко закъснение. Френският министър на транспорта обвини "абсурдната жп система" за проблемите.