Българската делегация все пак замина за Рим, водена от вицепремиера Даниела Бобева

Планираната за днес среща между българския премиер Пламен Орешарски и италианския му колега Матео Ренци в Рим беше отменена. За промяната в програмата беше съобщено късно снощи от правителствения пресцентър. От там обаче не уточниха причина за отменената в последния момент визита, но уточниха, че срещата ще се състои следващата седмица по време на посещението на Орешарски при папата.

 

Все пак българската делегация замина за Рим. Пламен Орешарски обаче не присъства в нея, а тя се води от вицепремиера Даниела Бобева. В програмата са включени срещи с представители на най-голямата бизнес организация на Италия, както и с българската общност в Рим.

 

При пристигането на делегацията българският посланик Марин Райков обясни, че от италианска страна са помолили за отмяна на официалната визита заради вътрешнополитически причини и финални предизборни митинги на основните партии дни преди евровота. Той обаче не можа да отговори защо това се случва в последния момент.  Срещата в Рим


 
Коментарът на българския посланик Марин РайковЗад отмененото посещение не стоят политически причини и скандали. В дипломацията обикновено визита на подобно ниво се отменя само при извънредни ситуации. Визита все пак ще има – на 28 май, когато е аудиенцията на българската делегация при папа Франциск във Ватикана.


 
Посещението в Рим щеше да е едва третата му официална визита след тези в Хърватия и Румъния от началото на мандата му преди повече от година. Ренци официално се е извинил на Орешарски по телефона за отменената в последния момент визита. По неофициална информация причина за това е институционална среща между президента и премиера на Италия.