Биоралито е причината, поради която магарето е на особена почит в Гурково

220 000 лева - европейски пари за... музей на магарето.

 

Единственото магаре в единствения по рода си Музей на магарето в България гоима, защото преди година Европа е дала на Гурково 220 000 лв. по Програма за развитие на селските райони. Общината вложила парите в музейна експозиция.


Туристическият център все още не работи. В музея обаче от няколко дни е назначен уредник - показва ни дунапрененото магаре.


Длъжността, която Катя заема, е технически организатор на Музея на магарето. С притеснение признава, че все още не е съвсем наясно с експонатите, но обещава скоро да бъде добре подготвена.


Биоралито е причината, поради която магарето тук е на особена почит. Това е състезание, на което магарета и стопани се състезават в различни дисциплини като надбягване, впрягане и разпрягане, футбол с магарета. Патрон на ралито е експонатът от музея.


Община Гурково кандидатства за още около 100 000, за да подобри състоянието на стадиона, на който се провежда био ралито. Тези средства обаче, така и не получава.


Магарицата Галя вече е пенсионерка. Но преди е била шампионка. Има златен медал за сила.
Ще се търсят ли отново европари, за да могат Галя и четириногите й събратя да се състезават в по-добри условия, засега не знаем. Това ще реши Гурково под зоркия поглед на генерал Гурко.


Повече по темата гледайте във видеото.