Начините да отбележим своят вот са два – с „х” и „v”

Как да гласуваме, за да бъде вотът ни валиден - полезни разяснения от Мария Димитрова.
В изборната секция отиваме да гласуваме с лична карта или паспорт. Член на комисията сверява името ни в избирателния списък, а след това откъсва бюлетина от кочан и слага печат на гърба й. С нея влизаме в тъмната стаичка.


Начините да отбележим своят вот са два – с „х” и „v”. Химикалът задължително трябва да е син. Отбелязваме гласа си за предпочитаната партия в квадратче.


В кръгче отбелязваме преференциалния си вот. Тези полета не са задължителни за маркиране, но в тях избираме личност от самата листа, ако не сме съгласни с подредбата й.


Ако се объркаме и попълним няколко кръгчета преференцията няма да се зачете, но вотът ни ще е валиден.


След като приключим с гласуването – сгъваме бюлетината, така скриваме вота си. При сгъването обаче трябва да оставим възможност комисията да откъсне номера, който се намира долу вдясно. След като й поставят втори печат, пускаме бюлетината в урната. В 100 секции в страната ще може да се гласува и машинно.


След като сме гласували чрез машината, получаваме хартиена разписка, която се поставя в специална кутия. Резултатите се пресмятат по електронен път от системата и в края на деня се отпечатва хартиен протокол.