В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени видове

Нелегален трафик в Нигерия и Нигер с убити световнозастрашени египетски лешояди, използвани за вуду магия, бе разкрит с помощта на България и Гърция. Престъпната схема е била разкрита благодарение на птицата Пасхалис, която е убита в Нигер. Лешоядът е бил снабден със сателитен предавател, което позволило разплитането на нелегалната схема. 

 

Убитият египетски лешояд се излюпва през 2013 г. в Гърция, където му е дадено името Пасхалис. В рамките на проекта "Помощ за египетския лешояд” на птицата е поставен сателитен предавател. През есента Пасхалис излита успешно към Африка и се заселва в южната част на Нигер. Последният сигнал от лешояда е бил получен на 27 февруари 2014 г. от място на около 140 км от границата с Нигерия. Следващите сигнали са от къща в малко село. Няколко дни по-късно предавателят е изнесен в Нигерия.

 

Разследването разкрива, че Пасхалис е убит от традиционен ловец на лешояди, който редовно идва от Нигерия. Целта е птицата да бъде продадена на богати клиенти в Нигерия за традиционни "магически” церемонии. В района между Нигерия и Нигер нигерийски ловци избиват масово лешояди и гарвани с тази търговска цел. Според събраните данни лешоядите от всички видове, които са убивани с тази цел, са значителен брой – известни са стотици случаи за последните 10 години

 

В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени от закона. Черният пазар там е широко разпространен. Докато отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно – той е считан за мръсна и грозна птица. Съществува и "морален закон”, според който правенето на магия на друг човек се счита за престъпление. Затова птиците не се използват в страната, но се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели.