Три обекта в Кюстендилско бяха затворени от Агенцията по метрология

Бензиностанциите допускат масови нарушения, като продават некачествено гориво, което може и да унищожи двигателя на колата ви. Това установи проверка на Агенцията по метрология. На места горивото е с примеси и не отговаря на никакви стандарти.

Още по темата

 

След направена проверка в една област в България се оказва, че там масово продават некачествени горива. Проверката на Агенцията по метрология е изненадваща. Направена е преди седмица в Кюстендилско, а резултатът – от 12  бензиностанции три са затворени. Причината – отклонения в качеството на горивата.

 

Примесите в горивото, смесването на бензин и дизел могат да доведат до неизбежен фатален край за двигателя на автомобила, предупреждава Александър Бъчваров, собственик на автосервиз: „При абсолютно всички автомобили, бензин или дизел, ако има разминаване в пропорциите - резултатът може да е фатален. В дизелов автомобил съм намирал и бензин, и вода. От една кола успяхме да източим около 40 литра вода”.

 

В други случаи клиенти се оплакват, че са зареждали бензин от колонка, на която пише дизел. Ремонтът на увреден по този начин двигател може да струва на собственика около 5 хил. лева.

 

От петролната и газова асоциация обясниха, че подобни нарушения в големите бензиностанции няма как да има. Съветват водачите да не купуват от бензиностанции, където цените са с 10 – 15 стотинки на литър по-ниски.

 

Ат Агенцията по метрология обещават проверките да не спират. На прицел сега ще са и други области. Кои ще са те – ще бъде изненада, за да не може да се подготвят търговците. Инспекторите са открили също и десетки неизправни асансьори, включително в болници.

 

Повече по темата ще научите от видеото.