Ръководството на социалистите получило жълт картон на евровота

Политическият пиар експерт Нидал Алгафари отхвърли приписваните му твърдения, че изборът на младия социалист Момчил Неков за евродепутат е морално възмездие заради договорка на БСП с бизнесмена Христо Ковачки, чиято номинация била Достена Лаверн.

 

„Младежкото обединение застана зад тримата си кандидати – Момчил, Александър Симов и Ия Петкова и направи всичко възможно това да се случи”, посочи обаче Алгафари, който направи предизборната кампания на младите социалисти.

Още по темата

 

„Социолозите даваха, че петима души от листата на БСП ще влязат (в Европарламента, бел. ред.). Като се оттегли Станишев – влизаше и шестият. Тогава тези петимата щяха да са – трима чужди и само двама от БСП – Илияна Йотова и Георги Пирински. Достена, Петър Курумбашев и Светлина Йовчева са чуждите тела, които не се припознават от партията. Това е някакво наказание, жълт картон и на ръководството и на Националния съвет, за да не правят такива мушингии. Червеният картон е когато вече престанат да гласуват въобще”.

 

Проблемът при Петър Курумбашев е, че симпатизантите и членовете на БСП трудно могат да преглътнат това, че беше в другия лагер и то в крайния лагер, като основател на Федерацията на независимите дружества на СДС, като един от членовете и много силните поддръжници на „Гергьовден” в най-мракобесните години за партията, беше и в щаба на Петър Стоянов срещу Георги Първанов, допълни Алгафари.

 

„Наред с това никой не познава Достена Лаверн. Някакви интелектуалци се появиха и написаха, че много я харесват, много я искат”, припомни Алгафари, според когото в тази група влизат „лъжливи интелектуалци”, голяма част от тях социолози.

 

Специалистът сподели, че има свои „опорни точки” за провала на БСП: „Жълтият картон, който получиха, е за това, че не можаха да обяснят за Пеевски. Заради коалиционна култура ДПС не им позволи да изпълнят предизборните си обещания. Не успяха да се сработят организационно. Няколко пъти съм казвал, че партията е в насипно състояние. Не се справиха с пиар образа. Не успяха да убедят левите избиратели, че тези избори са много важни. Левите избиратели по никакъв начин не могат да припознаят, че този кабинет е техен”.

 

В същото време обаче Алгафари не смята, че лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подава оставка, защото нямало кой да го замени.

 

Ръководството на социалистите получило жълт картон на евровота, обобщи той.