Вълна от напрегнати слухове и сценарии се разразиха само ден преди КСНС

Вълна от напрегнати слухове и сценарии се разразиха само ден преди Консултативния съвет по национална сигурност при президента. На него се очаква държавният елит да определи датата за предсрочните избори и съответно за оставка на кабинета „Орешарски”.

 

Правителството ще спре да управлява, но ще продължи да управлява - чрез служебното. Това е един от възможните сценарии за развитие на политическата ситуация. За целта правителството подготвя план за спешни мерки със срок на действие до есента - когато трябва да са самите предсрочни избори. Идеята е екшън планът да бъде завещан за изпълнение на бъдещия служебен кабинет.

 

„Това беше отпреди около месец и половина. Имаше идея за това какво предстои да се прави през следващите месеци”, каза вицепремиерът Даниела Бобева.

 

Задачата била министрите да представят приоритетите в своите области пред премиера Пламен Орешарски. А той от своя страна се очаква да ги изложи пред Консултативния съвет.

 

Според слуховете обаче екшън планът ще се превърне в залог за това кога ще гласуваме предсрочно. Появи се и сценарий, според който въпреки заявката за бързи избори,  правителството ще бави оставката си поне до края на юли.

 

По неофициална информация това ще се случи, ако Консултативният съвет откаже да се обедини около плана "Орешарски" и да ангажира служебното правителство с изпълнението му. Тогава управляващите щели да тупат топката с оставката на кабинета до последно и така да забавят провеждането на изборите до по-късната есен.

 

Повечето министри уверяват, че мерките им са безспорни и наистина неотложни. Опозицията обаче заподозря, че чрез тях настоящата власт се опитва да уреди свои сделки и хора в последния момент.

 

Утре Нова Телевизия ще излъчва на живо Консултативния съвет за национална сигурност при президента, от който се очакват новините за предстоящите предсрочни избори.