Очаква се над 200 000 търговци и фермери да се възползват от тях

Над 200 000 търговци с храни и фуражи ще могат да се възползват от електронните услуги, предоставяни от Българската агенция по безопасност на храните”, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева при представянето на 5 нови електронни комплексни административни услуги.


Чрез услугите е заложена възможност за автоматизирано извличане на данни от регистрите на Агенцията по вписванията, ГРАО и МВР чрез Единна среда за обмен на електронни документи на транспортното министерство.


Системата за комплексно административно обслужване в Българската агенция за безопасност на храните ще предоставя достъп до пет електронни услуги: регистрация на зоопаркове, аквариуми, терариуми, циркове, ферми, волиери и вивариуми; регистрация на обекти за производство и търговия с храни; издаване на разрешение за търговия на едро, търговия на дребно и преопаковане на продукти за растителна защита; издаване и преиздаване на удостоверение при промяна на обстоятелствата за регистрация на обекти и оператори, които не задържат фуражи на склад; издаване и преиздаване на удостоверение при промяна на обстоятелствата за регистрация на оператори, транспортиращи фуражи, упражняващи дейност по закона за фуражите.


„За пръв път се реализира подобен междурегистров обмен на данни, който ще доведе до повишаване ефективността на администрацията и удовлетвореността на гражданите. По всяка от услугите се спестяват 3 документа”, обясни Даниела Бобева.


В момента услугите са достъпни онлайн в цялата страна, а на гише – само в София. От Българската асоциация за безопасност на храните обясниха, че в регионалните звена на агенцията ще бъдат обучени около 300 служители, които да работят със системата.