Според новата версия двама от обвинените постепенно са източвали средства от банката

Вече пети час Софийският градски съд (СГС) заседава по мерките за неотклонение на четиримата задържани високопоставени служители от КТБ. Освен касиерката Маргарита Петрова и управителят Орлин Русев, зад решетките са попаднали и двамата главни счетоводители на Корпоративна търговска банка. 

 

Още по темата

В продължение на два часа, откакто започна мярката за неотклонение на в СГС, прокуратурата излагаше собствената си гледна точка за това как се е стигнало до 206 милиона лева липси от касата на КТБ. Така и не стана ясно кой всъщност е присвоил парите - дали Цветан Василев ги е взел от КТБ, или служители му са ги взели. 

 

Оказа се, че първоначалната версия на прокуратурата за това, че тези пари са били изнесени с чували и в брой  от главната касиерка на банката, не е вярна, предаде репортерът на Нова ТВ – Надя Ганчева.

 

За три дни прокуратурата е установила съвсем различна схема, а именно – липсите са натрупани в годините от 2011 г. до настоящия момент. В същото време служителите на банката се опитвали да ги прикрият чрез издаване на фалшиви документи за отпускане на кредити на кухи фирми, свързани с Цветан Василев. Всичко това, според прокуратурата, се случвало именно по негово разпореждане. Той обаче няма обвинения. 

 

Не стана обаче ясно кога точно са били издадени фалшивите документи за кредити и защо от БНБ не са разбрали, че се издават кредити в толкова големи размери на кухи фирми.

 

С обвинения са главната касиерка, изпълнителният директор и двете главни счетоводителки на КТБ. Прокуратурата иска четиримата задържани да останат за постояно в ареста, защото са извършили тежко умишлено престъпление и има опасност да извършат поредно такова и може да се укрият. Дали съдът ще уважи искането на прокуратурата, ще стане ясно по-късно днес.

 

Дотук по делото няма нито една счетоводна експертиза. Обвиненията на прокуратурата се крепят само на свидетелски показания. Свидетели на държавното обвинение са станали бивши съдружници на Цветан Василев и негови служители в банката. По-голямата част от свидетелите са участвали в схемата за кухи кредити, но въпреки това нямат обвинения. 

 
Повече по темата гледайте във видеото.