Окръжният съд даде ход на делото за длъжностно престъпление и търговия с влияние

50 свидетели са разпитани във връзка с делото срещу кмета на пловдивския район „Централен” Райна Петрова. Тя бе задържана от ДАНС и обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние при доставката на храна за детските градини и ясли. Ако вината й бъде доказана, може да получи от една до осем години лишаване от свобода.

 

Окръжният прокурор Румен Попов обяви, че свидетелите по случая са били под натиск и заплаха за уволнение, предаде БГНЕС. По думите му събрани са 18 тома доказателства по обвиненията срещу Петрова.

 

Въпреки протестите на защитата, Пловдивският окръжен съд даде ход на делото, с което Окръжната прокуратура - Пловдив иска отстраняване на Петрова от кметския пост. Внасяне на документи с класифицирана информация доведе до закрито заседание днес.

 

Междувременно излязоха подробности по двете обвинения, свързани с фирмите на задържаната две седмици преди Петрова Надежда Минчева. Смята се, че срещу храни със съмнително качество и силно завишени цени, кметицата на район „Централен” е получила 4 000 лв. за консултантски услуги. Стана ясно също, че срещу туристически ваучери за 10 000 лв., Петрова е посетила с дъщеря си Тайланд в края на миналата година.

 

Сигнали за некачествена храна в детските градини в района има от поне две години.