Те препречиха граничните пунктове на страната

Още по темата

Търговците на скрап вдигнаха блокадите, препречили граничните пунктове на страната. След вчерашните опашки на Капитан Андреево, днес и пунктът Калотина беше затворен за няколко часа от недоволни търговци на метали. 

 

От 9 часа тази сутрин никой не можеше да премине през граничния пункт. Блокадата важеше както за леки и товарни коли, така и за автобуси.

 

На границата с Турция движението бе възстановено в ранния следобед, след като протестиращите търговци на скрап получиха обещания от всички политически партии, че проблемите им са на път да бъдат решени. Те настояваха да бъде отложено влизането в сила на промените, които влязоха в сила на 15-и юли и им забраняват да изкупуват скрап от физически лица, а самите хора могат да предават старо желязо само на общински площадки, каквито все още не са изградени. Друго от исканията на търговците беше да отпаднат безкасовите плащания, тоест да могат да се разплащат в брой. 

 

Днес след поредица срещи в София с всички политически партии и с правителството те получиха обещание, че тези промени ще бъдат разгледани утре в Парламентарната комисия по околната среда и водите, след което ще бъдат внесени в пленарна зала.

 

Блокада по границите„На първо четене парламентарната ни група вероятно ще подкрепи, но това не измества въпросът защо 2 години нищо не е правено, за да се предотвратят кражбите”, заяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

 

„Състоянието е изключително сериозно, не можем да си позволим нещата да не бъдат неуредени. Ние сме твърдо за приемането на тези поправки”, заяви Атанас Мерджанов от БСП.  

 

В крайна сметка обещанията на политиците свършиха работа и в ранния следобед блокадата беше свалена. Тежката техника на търговците на скрап остава в готовност за блокада на Капитан Андреево, ако властта не удържи на думата си.  

 

 

Всичко по темата очаквайте в централната емисия на Новините на Нова от 19 часа. 

 

Репортери: Димитър Иванов и Десислава Георгиева